

ECONOMIA D'EMPRESA
Carpeta d'aprenentatge 1 Batxillerat
Carpeta d'aprenentatge d'un estudiant de primer de batxillerat dedicada a l'assignatura d'economia del professor Ernest.
Clica als recuadres blancs amb lletra taronja. Obtindràs molta informació.


Aquesta unitat parla del departament de producció d’una empresa, els costos de producció i tots els factors que intervenen en la fabricació d’un producte.
7.1.-EL DEPARTAMENT DE PRODUCCIÓ
El departament de producció de qualsevol empresa té aquestes funcions:
Aprovisionament: Aconseguir totes les matèries primes primeres per poder començar el procès productiu.
Fabricació: És tot el procès de fabricació del prodcutes.
Emagatzemament: És la funció que s’ocupa de distribuir el producte al magatzem, on el deixen fins que surt al mercat
Control de qualitat: Controlar la fabricació i la qualitat del producte fabricat. Per a mi és la part més important, ja que encara que hagis complert els procesos de fabricació, si no hi ha qualitat el teu producte no vale res. El departament de producció està relacionat amb els altres, com el comercial, el financer i el de recursos humans.
Com vam dir a la Unitat 1, haurien de treballar junts, però sovint, això no tendéis a passar.
7.2.-DEFINICIÓ DE LA PRODUCCIÓ
-
Perspectiva economica
-
Elaboració de productes a partir d’uns recursos productius per part de les empreses, amb la finalitat de que siguin adquirits o consumits per les economies domèstiques i satisfacin les necessitats humanes. Encara que això no es compleixi, nosaltres, creem necessitats. Hauriem de produir en funcio de les necessitats i no produir per produir.
-
Perspectiva funcional: Procès amb el qual s’afegeix valor a les coses, és crea una utilitat als béns i s’hi aporta un valor afegit a aquests.
-
Perspectiva tecnica
-
Combinació d’una sèrie d’elements (mà d’obra, primeres matèries, energia...) basada en l’observació i el seguiment d’uns procediments definits, previament i amb la finalitat d’obtenir uns béns o uns serveis. Crec que s’hauria d’igualar la balança entre tecnologia i persones, ja que sinó, hi haura moltes empreses que guanyaràn molts diners utilitzan a màquines en el procès productiu, però moltes persones a l’atur, remplaçades per les màquines.
7.3.-ELS FACTORS PRODUCTIUS
Aquests factors productius poden ser de dos tipus:
-
Recursos naturals, és a dir, el que es necesita per poder fabricar el producte que es vol vendre. (matèries primeres, energia...)
-
Treball (treballadors, material...)
7.4.-LA TECNOLOGIA
La tecnologia és una manera específica o concreta de cambiar uns factors productius i maquinàries amb la finalitat de produir béns o serveis. En un oment determinat es combinen altres factors materials, humans i organitzatius amb la finalitat de produir béns os serveis. Si es combinen els diversos factoris de manera diferent per produir el mateix pot ser més beneficiós.
Es pot destinar una part dels recursos a millorar les tecnologies productives i a fer que els procediments productius proporcionin una producció mñes gran o que estalviin en la utilització de factors productius. Això es fa mitjançant inversió en R+D+I.
7.5.-EL PROCÈS DE PRODUCCIÓ
El procès de producció és el sistema global que caracteritza una activitat productiva. Es pot classificar de diferents maneres:
Segons l’horitzó temporal, és a dir, en funció del temps. Aquest procès productiu pot ser aturat o no:
-
Producció continua, com per exemple la de cotxes.
-
Producció intermitent, com la construcció d’habitatges en la que s’ha d’anar per parts.
Segons el procediment, aquesta producció pot ser:
-
Producció manual, és a dir un procès manual.
-
Producció mecanitzada, és a dir, amb mà d’obra i maquinaria.
-
Producció automatitzada. Aquest tipus de producció és la que més s’utilitza, i en la que l’home només fa treballs de supervisió i vigilancia.
7.6.-LA FUNCIÓ DE PRODUCCIÓ
Els elements de representació de funcions de la producció són els següents: La funció de producció relaciona els recursos utilitzats en la producció (unitats de factors produïts), amb el producte total aconseguit del sistema productiu. Aquesta relació s’expressa mitjançant la funció (F), que dóna la producció (Q), asociada a cada nivell d’utilització dels factors productius: treball (L), i capital (K).
Q=F*(L*K)
7.7.-RENDIMENTS DE LA PRODUCCIÓ PRODUCTIVITAT
La productivitat d’un facetor productiu mesura el rendiment dels factors de producció en relació amb la producció obtinguda.
Aquest apartat és una mica complex i haurieu d'anar al PDF de l'avaluació 2
7.8.-LA FUNCIÓ DE PRODUCCIÓ
Hi ha diferents rendiments en la producció:
-
Rendiments de la producció i la productivitat: La productivitat total és la relació entre el valor de la producció (quantitat produïda pel seu preu de venda), i el cost total dels factors productius utilitzats.
-
Rendiments a escala o economia d’escala: Són rendiments decreixants a escala. En els que augmenta la producció, i per tant, l’ús dels factors productius.
-
Rendiments constants a escala: Això vol dir que hi ha un augment de la producció, que és igual a un augment de l’ús dels factors productius. En aquest tipus de rendiment, hi ha un augment de la producció, i per tant, un augment de l’ús de factors productius.
7.9.-L’EFICIÈNCIA DE LA PRODUCCIÓ
L’eficiència productiva és el concepte amb el qual es cualifiquen i es valoren les tecnologíes productives. Es pot fer amb dos indicadors: EFICIÈNCIA TÈCNICA / EFICIÈNCIA ECONÒMICA.
Aquest altre apartat també és complex i has d'anar al PDF
7.10.-LA DECISIÓ DE PRODUIR O COMPRAR
Aquest apartat ens ajuda a entendre com fan les empreses per saber si els surt més beneficiós comprar els productes a una altra empresa i després només vendre’ls, o produir-los.
El principi de minimització dels costos es basa en el fet que els costos han de ser els més baixos posibles per contribuir al fet que els beneficis siguin majors. És a dir, que els costos han de ser baixos perque hi hagi benefici.
EL LLINDAR DE PRODUCCIÓ
El llindar de la producció (Q*), és la producció mínima d’un element que fa que resulti més barat produir-lo, que comprar-lo.
Aquest apartat també és complex. Visita el PDF
7.11.-EL LLINDAR DE RENDABILITAT
Símbol del punt mort. El llindar de rendibilitat o el punt mort de l’empresa, és la quantitat de producció venuda a partir de la qual es comença a obtenir uns beneficis.
UNITAT 7 - LA FUNCIÓ PRODUCTIVA DE L'EMPRESA






