

ECONOMIA D'EMPRESA
Carpeta d'aprenentatge 1 Batxillerat
Carpeta d'aprenentatge d'un estudiant de primer de batxillerat dedicada a l'assignatura d'economia del professor Ernest.
Clica als recuadres blancs amb lletra taronja. Obtindràs molta informació.

12.5.3.- ESTRATÈGIES DE PREUS
Hi ha diferents tipus d’estratègies que les empreses apliquen per fixar els preus dels seus productes:
-
Estratègies de preus màxims: L’empresa treu el producte amb un preu molt alt perquè aquest va dirigit a un sector molt reduït i elitista.
-
Estratègia de preus de penetració: El producte surt a la venda amb un preu més baix que el de la competència.
-
Estratègia de preus psicològics:
-
Preu acostumat o habitual: S’aplica en productes d’ús habitual en els que el preu és difícil de modificar.
-
Preu de prestigi: S’associa en aquest cas el alt cost d’un producte/servei amb la qualitat, com per exemple, Ferrari.
-
Preu arrodonit: Preu psicològic rodó o una mica reduït: (4.99 / 5.00)
-
Preu segons el valor percebut: valor que assigna el consumidor al bé o servei segons la satisfacció que li proporciona, i aquesta estratègia s’utilitza més aviat en serveis.
-
Preu de referència: És el preu estàndard amb què els consumidors comparen un preu d’un altre producte similar: el valor de referència és el producte líder, per exemple, la Coca – Cola.
-
Estratègia en funció del cicle de vida del producte: es fixa un preu diferent per cada fase de la vida d’un producte, com per exemple el peix, o les roses del dia de Sant Jordi.
El màrqueting és el conjunt d’activitats que desenvolupa una empresa encaminades a satisfer i “crear” les necessitats i els desitjos del consumidors per tal d’aconseguir un benefici, tot i que el professor assegura que en l’actualitat el màrqueting s’encarrega de crear necessitats. A més, el màrqueting s’estructura sobre quatre pilars, que explicaré en el següent apartat.
12.6.- INSTRUMENTS DE LA PROMOCIÓ
La promoció del producte és el conjunt de tècniques de màrqueting que tenen com a finalitat comunicar les característiques del producte i ressaltar-ne els atributs per potenciar, en els clients, el desig de comunicar-ho i , alhora, mantenir els clients habituals. Perquè un client o comprador, adquireixi o compri un producte que necessita o desitja, necessita abans:
-
Saber de la seva existència, per tant, s’ha de dur a terme alguna campanya de promoció.
-
Sentir persuadit per comprar aquest producte.
-
Recordar que existeix.
Resumint, si volem que els clients comprin un determinat producte, és indispensable realitzar una sèrie d’accions que comuniquin adequadament als consumidors el producte, els informin de la seva existència i els animin a comprar. L’eina del màrqueting, la promoció.
12.6.1.- LA PUBLICITAT
La publicitat és l’acció de transmetre un determinat missatge utilitzant un mitjà de comunicació de masses pagat per una determinada empresa amb la intenció sobre el comportament del consumidor. És una forma de comunicació comercial que intenta incrementar el consum d'un producte o servei a través dels mitjans de comunicació i de tècniques de
propaganda.
Per a mi, la publicitat és la part fonamental del màrqueting, la més creativa i la més interessant. Si hi ha producte, se li ha assignat un preu i s’ha distribuït, però ningú sap que existeix... qui el comprarà? Per això la publicitat és una de les eines més útils del màrqueting.
12.6.2.- OBJECTIUS BÀSICS
-
Cridar l’atenció
-
Despertar l’interès
-
Trobar un desig
-
Aconseguir una actuació
12.6.3.- PRINCIPIS
Els principis del màrqueting estan molt relacionat amb valors tradicionals i creatius, on es ven el producte i es promociona:
-
Senzillesa
-
Originalitat
-
Repetició
-
Oportunitat
-
Sinceritat
12.6.4.- MITJANS
Els mitjans en els quals la publicitat es present són molts però els més populars i en els que pensem tots quan ens parlen d’anuncis són:
-
Televisió
-
Radio
-
Diaris i revistes
-
Publicitat exterior
12.6.5.- ETAPES DE L'ELABORACIÓ D'UN MISSATGE PUBLICITÀRI
Per dur a terme una campanya publicitària primer hem de saber el que desitgem transmetre als consumidors, i es fa seguint aquests passos:
-
Realitzar una investigació de mercat: Aquest primer pas consisteix a esbrinar les possibilitats del producte en el mercat i establir els objectius publicitaris de la campanya.
-
Determinar l’estratègia que cal seguir.
-
Definir el públic objectiu del producte.
-
Establir el resultat que es pretén aconseguir.
-
Presentar el producte o la marca , insistint en algun aspecte innovador.
-
Elaborar l’anunci: S’ha de definir el mitjà que s’utilitzarà i quin serà el públic receptor, al qui anirà destinat el missatge. El missatge publicitari tindrà tres elements essencials: Text, Imatge i Composició.
12.6.6.- LA PROMOCIÓ DE DADES
La promoció de les vendes és el conjunt d’activitats que fa l’empresa amb l’objectiu d’incrementar les vendes del producte davant d’un període curt de temps.
12.6.7.- TÈCNIQUES PER A PROMOCIONAR UN PRODUCTE
-
Rebaixar temporalment el preu del producte per augmentar la demanda.
-
Acompanyar el producte amb regals o amb la possibilitat de participar en un sorteig.
-
Oferir més quantitat al mateix preu perquè la gent ho consideri com un factor positiu.
-
Distribuir mostres gratuïtes a persones que no l’han consumit mai perquè provin el producte i d’aquesta manera podrem aconseguir nous clients.
-
Fer ofertes: tres productes al preu de dos, per exemple.
12.6.8.- LA VENDA PERSONAL
La venda personal és la relació directa que s’estableix entre venedor i client. Cerc que aquest tipus de venda és un sistema beneficiós tant per a l’empresa com per al cient degut a que aquest apreciarà el tracte rebut i veurà amb positivitat l’empresa que està ofertant i de la que consumeix el producte i/o servei.
12.6.9.- LES RELACIONS PÚBLIQUES
Les relacions públiques intenten potenciar les relacions que l’empresa manté amb altres agents socials, ja siguin externs a l’empresa o de la mateixa empresa. Aquest fet, que sembla insignificant, serveix d’ajut per a la promoció de l’empresa i la instauració del nou producte al mercat
12.7.- LA DISTRIBUCIÓ
El logotips de les marques estan constantment present a la nostra vida diària, en la societat actual. Aquesta part que a nosaltres ens sembla insignificant, és molt important per a l’empresa, ja que encara que nosaltres no els entenguem tots tenen un significat, i una història.
12.7.1.- FUNCIONS DE LA DISTRIBUCIÓ
La distribució compleix les següents funcions:
-
Transport: Terrestre, marítim o aeri.
-
Emmagatzematge dels productes
-
Informació i assessorament al client.
12.7.2.- EL CANAL DE DISTRIBUCIÓ
El canal de distribució és qualsevol dels mitjans que s’utilitzen per aconseguir que els productes recorrin el camí des del productor fins al consumidor del producte en qüestió.
Segons la propietat del canal aquest pot ser propi/directe o extern/aliè. Els components del canal són els intermediaris, els majoristes i els detallistes. I podem distingir entre dos tipus de canals:
El canal llarga en el que intervenen més persones però amb més costos:
Productor ----- Majorista ----- Detallista ----- Consumidor
En el canal curt no intervenen tantes persones:
Productor ----- Detallista ----- Consumidor
Però a part d’aquest canals de distribució coneguts per tots, hi ha altres canals de distribució alternativa que són més complexos:
-
Franquícia: És un tipus de contracte pel qual un franquiciador cedeix a un franquiciat la llicència d’una marca, així com els mètodes de fer negoci a canvi d’una tarifa periòdica o royalti. Per exemple, la cadena McDonald’s està constituïda totalment per franquícies.
-
Comerç electrònic: És tracta de la compravenda de béns i serveix a través de mitjans electrònics, majoritàriament a través d’internets.
-
Televenda: És aquella venda que es realitza per televisió.
-
Mitjançant màquines automàtiques: Es ven el producte mitjançant les màquines, com el tabac, refrescos, snacks...
També es poden destacar diverses estratègies de distribució més peculiars:
-
Distribució exclusiva: En la que hi ha un únic intermediari, com per exemple, l’empresa Ferrari.
-
Distribució selectiva: Tipus de distribució en la cual hi ha un nombre limitat de distribuïdors.
-
Distribució intensiva: L’objectiu és arribar a tants punts de venda com sigui possible.
12.7.3.- EL MARXANDATGE (MERCHANDISING)
És la manera, estratègies de màrqueting, que en el punt de venda, intentem que es venguin més. És un conjunt de mitjans que ajuden a donar sortida a un producte en un punt de venda, com per exemple: la música, els cartells, que el producte estigui a l’altura dels ulls...
Tot i que molts cops la gent confon aquest terme amb els productes que es fan sobre algun tema en especial com pel·lícules, series...
12.7.4.- ELEMENTS DEL MARXANDATGE (MERCHANDISING)
-
Ús de cartells
-
La situació del producte
-
La presentació en piles de productes
-
La gran quantitat de producte
-
La decoració
-
El moviment i la llum
-
L’organització de recursos en l’establiment
-
Les demostracions i les decoracions
Unitat 12 - El màrqueting i els seus elements (2)












